Over Dr. Hanneke Grutterink

Mijn interesse voor het werken in teams en alle uitdagingen, conflicten en creativiteit die dat met zich meebrengt, werd gewekt tijdens mijn studie Arbeids- en Organisatiepsychologie. Na het afronden van mijn studies Frans en Psychologie, schreef ik hierover mijn proefschrift. Startpunt was het feit dat mensen vaak nadenken over hoe anderen hen zien. In mijn onderzoek richtte ik mij op deze gedachtes (bijvoorbeeld: “vindt hij me wel geschikt voor deze functie?”) en hun effecten. Wat blijkt: of ze nu wel of niet kloppen met hoe je collega’s echt over je denken, deze ideeën beïnvloeden je gedrag en motivatie op de werkvloer en de prestatie van het team als geheel.

Na acht jaar gewerkt te hebben als promovendus en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen startte ik in 2013 mijn eigen organisatieadviesbureau in Haarlem. Mijn wetenschappelijke kennis bleek een waardevolle aanvulling voor de praktijk. Als adviseur ligt mijn focus op het begeleiden van organisaties bij het vormgeven van de samenwerking tussen teamleden. Hierbij staat het scheppen van een teamklimaat waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen centraal. Mijn speciale aandacht gaat uit naar hoe teamleden elkaars unieke kennis en kunde optimaal kunnen benutten voor een maximale prestatie. Ik heb daarbij aandacht voor zowel het team als het individu.

Naast organisatieadviseur ben ik als docent verbonden aan de afdeling Change Management aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In februari 2015 komt mijn boek Vaardigheden voor het samenwerken in teams uit.