‘Verbinden? Ik ben liever ongebonden’ is de kop van de column van Japke D.Bouma in de NRC (22 juni) over jeukwoorden op kantoor. Overal komt ze het woord tegen, in wervingsadvertenties, congresteksten etc.. Zij ziet bij verbinden altijd een hele afdeling verbonden collega’s voor zich. Teveel verband.

Ze vraagt zich af waarom we allemaal verbonden moeten zijn, voor haar hoeft dat niet. Ze denkt ook altijd aan ‘verkeerd verbonden’ en staat van ontbinding. Al die verbindingen zijn ouderwets, tegenwoordig zijn we juist zo ongebonden, vrij en draadloos. Stoppen dus met al dat dwangmatige verbinden en verbindingen weer organisch tot stand laten komen, dat is haar boodschap.

Een leuk geschreven stuk en dat verbinden een jeukwoord is geworden, herken ik ook wel. Vergelijkbaar met het woord kwaliteit uit een eerdere column van haar.

Verder ben ik het helemaal niet met haar eens. We hoeven ook niet allemaal verbonden te zijn, dat is niet te doen. En ongebonden zijn is misschien even leuk, maar uiteindelijk zijn wij sociale wezens en hebben wij behoefte aan betekenisvolle relaties en steun en erkenning van anderen, ook op het werk. Dan voelen wij verbondenheid. En natuurlijk willen we ook ruimte om ons vak uit te kunnen oefenen, het gaat om vrijheid in verbondenheid.

Zij wil verbindingen weer organisch tot stand laten komen. Alsof dat vroeger het geval was, wat een onzin. Toen zat juist iedereen vast in zijn eigen zuil en onder het juk van de baas en/of de kerk. Nu kunnen we zelf kiezen waar we bij willen horen. Op het werk houdt dit wel in dat je je verbindt aan de missie en waarden die je organisatie nastreeft. En dat werkt alleen als iedereen zich daar ook naar gedraagt, ‘walk your talk’, van hoog tot laag. Zo krijgt het begrip verbinden inhoud, het is gekoppeld aan datgene wat je samen wil bereiken. Dat dat in deze onzekere tijden helemaal niet eenvoudig is, verklaart wellicht de aandacht voor het onderwerp. Dan toch maar allemaal werken aan vertrouwen om het naleven van een heldere missie en waarden invulling te geven en zinvolle verbindingen tot stand te brengen. Zo ontstaat weerbaarheid en dat is wat we in deze tijd nodig hebben om ons aan te kunnen passen aan de snelle veranderingen die op ons afkomen! En dan kan Japke verbinden schrappen van haar lijstje jeukwoorden. De column over weerbaarheid zien we dan graag tegemoet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.